úvod > recenze a články > Clannad

an CLANN As Dobhar

Roman Anýž

C
lannad jsou patrně vedle legendárních Chieftains nejznámější irskou kapelou věnující se tradiční hudbě "zeleného ostrova". Částečně možná proto, že jejich pojetí irského folkloru není "tak tradiční" (některá alba jdou hodně do popu) a částečně také díky filmům Harry´s game a francouzko-britské verzi seriálu Robin Hood, ke kterým kapela nahrála hudbu.

V současné době má Clannad 4 členy, jsou to Máire Brennan (zpěv, harfa, klávesy), Ciaran Brennan (zpěv, basy, elektrická kytara, piano), Noel Duggan (kytara) a Pádraig Duggan (mandolína, harmonika, akustická kytara) . Obě rodiny (irsky O Braonain a O Dugain) pocházejí z Donegalu, z kraje Dore (gael. Dobhar). Název skupiny je zkratka gaelské věty "an CLANN As Dobhar", což znamená něco jako "rodina z kraje Dobhar". Kapela začínala v sedmdesátých letech, ovlivněna jako spousta tehdejších kapel Rolling Stones, Beech Boys nebo Joni Mitchell. Začátky jejich gaelského repertoáru byly těžké. Spousta lidí říkala: "Hrajete dobře, nejste špatní, ale proč proboha ty staré písně v gaelštině..?" Postupem času si ale Clannad získali publikum, vyhráli několik festivalů a brzy se vyšplhali mezi nejznámější irské tradiční skupiny. Jejich repertoár gaelských písní je skutečně obdivuhodný, mluví se téměř o 500 písních...

Clannad se hodně jezdí inspirovat do nejzápadnějších koutů Donegalu, kde žijí snad už jen stovky lidí mluvících gaelsky. Uchovávají ovšem nevyčerpatelné bohatství nádherných písní. Na otázku jakou hudbu vlastně Clannad hraje, členové rádi odpovídají: "Měli byste někdy navštívit Donegal - potom už byste se nemuseli ptát." Jejich hudba je ve velké míře inspirovaná Donegalskou hudební tradicí, avšak je také svým způsobem nová a originální, často hraničící s pop-music.

V roce 1980 se ke skupině přidala další z Brennanových - Enya Brennan (celým irským jménem Eithne Ni Bhraonain) a natočila s Clannad 2 alba, než se vydala na svou velmi úspěšnou sólovou dráhu. Dalším členem skupiny byl mezi léty 1970-1989 Pol Brennan, i ten v současné době vystupuje sám. Maire natočila také 5 výborných sólových alb, ale Clannad neopustila.

diskografie:
Clannad (1973)
Clannad 2 (1974)
Dulaman (1976)
Crann Ull (1980)
Clannad in Concert (1979)
Ring of Gold (197?)
Fuaim (1982)
Magical Ring (1983)
Legend (1984)
Macalla (1985)
The Collection (1992) (compilation)
Sirius (1988)
Angel and the Soldier Boy (1989) (soundtrack)
Past Present (1989) (compilation)
Atlantic Realm (1989) (soundtrack)
Anam (1990)
Banba (1993)
Themes (1992) (compilation)
Lore (1996)
Rohga: The Best of Clannad
Landmarks
An Diolaim
Ultimate Collection

Zdrojem byly domovské stránky Clannad www.clannad.com